sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Sankaruudesta


MYYTTI SANKARUUDESTA

Kuuluisa amerikkalainen maailmanmatkaajakokki Anthony Bourdain rupatteli (TV 28.12.17) suomalaisen Sami Yaffan kanssa. Rupattelun päätteeksi Anthoni kyseli Suomen väkilukua ja Sami kertoi sen olevan viisi miljoonaa. Siitäkös Anthoni ihmetteli, että mitenkä niin pieni maa sodassa pärjäsi valtavalle viholliselle. Sami ei oikein osannut sanoa muuta kuin jotain siihen tapaan, että sellaisia me olemme.

Sami ei tiennyt, että sodassa Suomi menetti 1941 alkaen valtaamansa Suur-Suomen alueen vain parissa kuukaudessa ja hävisi sodan totaalisesti. Maa säilytti itsenäisyytensä, kun Josef Stalin esitti, että jos Suomi ajaa maasta pois 230 000 Hitlerin saksalaista sotilasta, sota päättyy. Suomi hyväksyi Stalinin ehdotuksen. Sota Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyi, kun Lapin sodassa suomalaiset käänsivät aseensa vanhoja natsiaseveljiä vastaan. Tämä päätös, jolla aseveljet petettiin, oli ainoa Suomen torjuntavoitto. Sillä maa säilyi miehitykseltä. Kaikki sankaripuheet ovat pelkkää poliittista propagandaa.

Vuoden 1809 jälkeen Venäjä synnytti siihenastisesta Ruotsin itäisestä maakunnasta Suomen tekemällä siitä Venäjän autonomisen osan, jolla oli selvät valtion tunnusmerkit. Venäjän myös laajensi Suomen pinta-alan niille rajoille, jotka sillä oli vuonna 1939. Tilanne muuttui 1930-luvulla, kun Suomessa valtavirraksi tuli äärimmäisen vihamielinen suhtautuminen venäläisiin ja bolshevikkeihin. Siksi 1930-luvun loppupuolella Neuvostoliitto esitti vaihtokauppaa, jossa Suomi luovuttaisi sille Leningradin suojaamiseksi alueen Rautusta Koiviston pohjoispuolelle ja saisi sen vastineeksi toisaalta kaksinkertaisen alueen. Suomi olisi säilyttänyt itsellään laajat alueet mm. Viipurin, Käkisalmen ja Sortavalan.

Suur-Suomi haaveiden vuoksi maa on ollut sadan vuoden aikana sodassa neljä vuotta. Itsenäisyyden ajasta neljä prosenttia oli sota-aikaa, mutta viimevuoden puheiden ja kirjoitusten jne. hallitseva sisältö näyttää sotiin ikään kuin mitään muuta ei olisi saatu aikaan. Sodat ovat olleet pääroolissa. Vaikka ne olivat pelkkiä aluemenetyksiä, väestön evakuointia ja uudelleen asutusta sekä sotaan pakko-otettuina satatuhatta nuorta viatonta sodan uhria, jotka on nimitetty sankarivainajiksi.    

Kun Venäjän ehdotus ei kelvannut Suomelle, sen lopullisena seurauksena Suomi menetti koko Karjalan kannaksen, Viipurin ja koko Laatokkaa ympäröivän alueen, suunnattomista ihmisuhreista puhumattakaan ja kaikki turhaan. Kun Sami Yaffalla ei ollut aavistustakaan Suomen historiasta, amerikkalaiselle Anthony Bourdaille jäi elämään sankarimyytti, että suomalaisilla oli ylimaallista voimaa ja sankaruutta, joilla se pärjäsi valtavalle viholliselle. Mutta ei Suomi pärjännyt, sodassa se pärjäsi vasta, kun valtavasta vihollisesta tuli uusi liittolainen ja vanhoista natsiaseveljistä vihollisia!
 
Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.