4.11.14

Sammon ryöstö?


Tapahtuuko Helsingissä Sammon ryöstö?

Helsingin kaupunginjohtaja (kok) on julkistanut oman ehdotuksensa vuoden 2015 ja parin seuraavankin vuoden arviot. Se näyttää Sammon ryöstöltä.

Viimevuosina Helsingissä on tehty aivan uskomattomia juttuja. Esimerkiksi kolmen vuoden 2010–12 investoinnit olivat huikeat – 3,8 miljardia euroa. Ne ovat syöneet valtavan siivun sosiaaliturvalta, päiväkodeilta ja kouluilta, vanhus- ja terveyspalveluilta sekä sairaanhoidolta. Jo pitkään on vaikuttanut siltä, että budjetit laaditaan aina investointien ehdoilla.

Kaupunginjohtajan jonkinlainen uusi strategia ja budjetti tulevalle vuodelle on pöyristyttävä. Sen keskeisiä asioita on liikelaitosten yhtiöittäminen, josta on helppo jatkaa yksityistämiseen. Kyse on suurista rahoista. Esimerkiksi Helsingin Energian ja Satamalaitoksen omat pääomat olivat vuoden 2013 lopussa yhteensä 1 258,3 miljoonaa euroa. Energian omassa pääomassa oli peruspääomaa 44,7 % ja kotiuttamattomia voittoja 55,3 %. Satamalaitoksessa oli vastaavasti peruspääomaa 30,4 % ja kotiuttamattomia voittoja 69,4 %.

Yhtiöittämisen jälkeen kaupunki ilmeisesti omistaisi näiden yhtiöiden osakkeet, joiden arvo vastaisi niiden peruspääoman mukaan. Mikäli näin tehdään, on oman- ja peruspääoman välinen erotus 783,8 miljoonaa euroa on vanhoja voittoja, jotka olisi kotiutettava kaupungille. Se olisi aitoa kapitalismia. Näyttää kuitenkin siltä, että ne jäisivät lahjana perustettaville yhtiöille, että niiden ei tarvitse ottaa velkaa maksaakseen kaupungille kuuluvat voitot ja yksityistämien olisi aikanaan helpompaa.

Peruspääomasta syntyy suhteellisen vaatimaton osakepotti, joka voidaan helposti myydä yksityisille rahamiehille. Näin he saivat valtavan omaisuudet halvalla. Se olisi mahtava lahja, joka varmasti syyttää heidän kynsiään, kun kyseessä on muutenkin tuottava bisnes. Vuonna 2013 Energian voitto oli 21,4 % ja Sataman 19,7 % liikevaihdosta. Ne ovat kultakaivoksia.

Käykö tässä lopulta kuin Espoon Sähkö Oy:lle. Se myytiin saksalaiselle E.ON yhtiölle. Pääoman rahastoitiin, josta tuotto-odotus oli 5-6 %, mutta ei yhtään senttiä kaupungille. Vai kaapaisiko sen ruotsalainen Vattenfall tai joku muu yksityinen taho, joka kaipaa hyvää bisnestä?  

Kaiken kaikkiaan kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen mukaan liikelaitosten yhtiöittämisessä kaupunki näyttää joutuvat mielikuvituksellisen suoranaisen Sammon ryöstön kohteeksi. Tässä EU yhtiöittämisvaatimuksineen on kaiken pahan alku ja juuri. Se toimii häikäilemättä kapitalismin ehdoilla. Esitetyssä talousarvioehdotuksessa kaupunginvaltuusto kuitenkin voi vielä kaiken muuttaa – jos haluaa. Aika näyttää kuinka käy!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.