25.7.16

Selvitymisstrategia


UUSI SELVITYSMISSTRATEGIA

Poliitikkona tunnettu, entinen ministeri, Suomen pankin johtokunnan jäsen, pankinjohtaja, valtiotieteen tohtori Ele Alenius on vidoin ryhtynyt ajattelemaan. Hän kirjoittaa (HS 23.7.16), että ihmiskunta tarvitsee uuden selviytymisstrategian. Se tarkoittaa, vaikka hän jättää sen sanomatta, että ihmiskunta tarvitsee kapitalismia korvaavan uuden selviytymisstrategian. Tässä Alenius on ihan oikeassa.

Hän korostaa, että uusi strategia ei edellytä tuotannon eikä yksityisen yritystoiminnan lopettamista. ”Se edellyttää kuitenkin, että kehitykselle välttämättömän henkisten ja aineellisten investointien rahoitusjärjestelmä siirtyy yksityisten pankkien ja sijoittajien hallinnasta yhteiskunnan vastuulle”. Selkokielellä – yksityiset pankit ja pääomat on siirrettävä yhteiskunnan haltuun ja vastuulle. 

Mitä se tarkoittaa käytännössä? Viimevuonna oli pääomaa tuotantovälineinä ja tavaravarastoina yhteensä 707,1 miljardia euroa. Jos yksityistä yritystoimintaa on ronskisti arvioiden 20 %, niin sijoittajilla olisi tuotantopääomaa 566 miljardia euroa. Tämän päälle tulevat sijoitusrahastojen, vakuutusyhtiöiden ja pankkien todelliset ja virtuaaliset pääomat, joiden mieletöntä määrää tuskin kukaan tietää. Lienee selvää, että näilläkin sijoittajilla on omistuksessaan valtavat pääomat.

Alenius ei edes yritä selittää kuinka koko ’kehitykselle välttämätön rahoitusjärjestelmä’ voisi siirtyä yhteiskunnan vastuulle. Suostuisivatko omistajat ihan vain hyvän hyvyyttään luopumaan omistuksistaan uuden yhteiskuntafilosofian, humaanin sivilisaation rakentamisen ja maapallon suojelemisen, planetaarisen ajattelun, planetarismin vuoksi? Sellaista päivää tuskin tulee, eikä tule.

Hän sanoo, että ajatellessa ihmiskunnan tähänastista historiaa, tiedettä ja teknologiaa on syytä ottaa peruslähtökohdaksi uusi yhteiskuntafilosofia. Hyvä! Mutta entä se ihmiskunnan tähänastinen historia, siitä hän ei suostu sanoman mitään. Saksan juutalainen Karl Marx totesi aikanaan, että koko ihmiskunnan tähänastinen historia on luokkataistelun historiaa. Englannin BBC Radion 4 vuoden 1999 kyselyn mukaan Marx on vuosituhannen suurin ajattelija. Seuraavan vuoden 2005 kyselyyn vastasi yli miljoona radion kuuntelijaa, joiden mukaan Marx on kaikkien aikojen suurin filosofi.  
 
Marxin filosofia on dialektinen materialismi. Sen mukaan maailma on materiaalinen ja kehittyy vastakohtien taisteluna, alemmasta ylempää. Ihmisten välinen vastakohtaisuus perustuu materian omistamiseen ja omistamattomuuteen, pääoman omistajiin ja pakkatyöläisiin. Ne muodostavat kapitalistisen yhteiskunnan pääluokat, jotka taistelevat tuotannon tulonjaosta.

Jos valtiotieteen tohtori Ele Alenius olisi ajatellut asian loppuun, hän olisi tunnustanut sen tosiasian, että rahoitusjärjestelmä siirtyy yksityisten pankkien ja sijoittajien hallinnasta yhteiskunnan vastuulle vain siinä tapauksessa, että palkkatyöläiset luokkana niin päättää. Sitä ajatusta Alenius ei hyväksy, kun se on vallankumouksellinen. Näin Aleniuksen ajatus uudesta selviytymisstrategiasta muuttuu vastakohdakseen. Se ei salli tuotannon eikä yksityisen yritystoiminnan lopettamista joten se on osa kapitalismin kuvitteellista selviytymisstrategiaa.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.