31.8.18

Ylituotantoa?


TULEEKO ÄKKIJARRUTUS?

Kaikki torvet huutavat kilpaa, että Suomen taloudessa menee lujaa. Mutta kuten sanotaan niin moni kakku päältä kaunis vaikka pelkkää silkkoa sisältä. Olen parikymmentä vuotta selittänyt, että Tilastokeskuksen tuottama bkt on pelkkä tilastokokoelma, joka ei kerro kansantalouden tilasta yhtään mitään.

Sen se vain kertoi, että viimevuonna bkt kasvoi nimellisesti 7,7 mrd.e, 3,6 %. Samassa tilastossa on kuitenkin tieto, että kokonaistuotanto kasvoi peräti 18,3 mrd.e, 4,6 %. Ero on mieletön, mutta miksi? EK luultavasti tietää mihin suuntaan ollaan menossa, mutta ei uskalla sanoa jos sanoo, putoaa Kokoomus-Kepulta talouskasvun poliittiselta riemulta pohja. Ja sehän ei sovi näin eduskuntavaalien alla. Siksi edelleen lykätään viattomien ihmisten päihin valheita valheiden perään hienosta tulevaisuudesta.

Tilastokeskus kertoo, että viimevuonna 2017 varastot kasvoivat 1,0 mrd.e. Luku on vetäisty turkin hihasta, sillä todellinen varastojen kasvu oli suurempi kuin bkt:n kasvu 11,2 mrd.e. Se oli tuotannon osa, jota yritykset eivät pystyneet myymään. Jos tänä vuonna tilanne jatkuu samana ja varastot kasvavat edelleen yritykset joutuvat vaikeuksiin.

Ennustelaitokset arvioivat, että tuntuvasta varastojen kasvusta huolimatta kuluva vuosi olisi samaa luokkaa kuin 2017. Voi hyvin kuvitella, että ne perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen työllisyyslukuihin ja niiden tuomaan ostovoiman kasvuun. Tilastokeskus kertoo, että viimevuonna 2,4 miljoonaa työllistä teki 4,04 miljardia työtuntia, joka on työvuoden aikana henkeä kohden 1681 tuntia, 40 tuntia viikossa. Työttömiä on 231 tuhatta, 8,8 % eikä kukaan ole työttömyyden ja pätkätöiden kierteessä. Näin hieno tilanne menee optimistisiin päihin kuin häkä.

Työvoimatutkimus on kuitenkin petollinen. Sillä ja muilla laskentatempuilla tuodaan tilastoihin haamuja. Tilastokurjuus alkaa siitä, että todellisesta työvoimasta heitetään tilaston ulkopuolelle 160 tuhatta muka vaikeasti työllistettävää. Näyttää siltä, että työllisten määrä on päätetty ennakkoon ja että tutkimuksella vain yritetään todistaa määrä oikeaksi.

Kun tilastoista poistetaan haamutunnit, työvuoden pituudeksi tulee parhaassa tapauksessa 1 524 tuntia ja työviikon pituudeksi 36,3 tuntia. Kun vielä työvoiman ulkopuolelle heitetyt 160 tuhatta palautetaan takaisin, niin työttömiä oli vähintään 392 tuhatta, 14,0 %. Toisaalta todellisten tarjolla olleista työtunneista jäi käyttämättä lähes 25,0 %, joka on lähinnä oikea työttömyysprosentti.

Ennusteita tekevät laitokset eivät tätä tiedä tai ainakaan ne eivät uskalla sitä tunnustaa. Siksi ne helposti sortuvat kasvuennusteissa ylioptimismiin ja kaikki torvet toitottavat, että taloudessa menee lujaa. Sen suurin, pääasiallinen tavoite on selkeästi poliittinen, mutta siinä piilee vaara, että siihen lankeavat myös yritykset. Se kostautuu ylituotantona ja varastojen liiallisena kasvuna.         

Kapitalistiseen järjestelmään kuuluvat liikatuotantopulat. Ne syntyvät, kun jokainen yritys pyrkii mahdollisimman suureen tuotantoon ja tuottavuuteen. Yrityksille tuottavuus on tärkeintä, sillä ne, joilla tuottavuus on muita parempi, selviävät voittajina – heikot sortuvat. Samalla, kun tuottavuus kasvaa ihmisten työn tarvetta vähenee ja työttömyys lisääntyy.

Näin kapitalismissa elää yritysten välisen kilpailun synnyttämä kolmiodraama; pitää tuottaa paljon vähällä työllä, joka lisää työttömyyttä ja vähentää kulutuskysyntää. Tätä draamaa ei kukaan hallitse, siksi ajoittain syntyy kysynnän ylittävää suhteellista liikatuotantoa ja varastot kasvavat. Se johtaa helposti tuotannon äkkijarrutukseen. Syntyy liikatuotantopula, jonka aikana työttömyys kasvaa vauhdilla.

Nyt näyttää siltä, että ennustelaitokset ovat sitä mieltä, että vuoden 2018 kasvu on edellisvuotta nopeampaa. Kaikki vakuuttavat, että Suomen taloudessa menee lujaa. Mutta mikäli tänä vuonna, kuten näyttää, varastoja ei kyetä purkamaan ne edelleen kasvavat. Siksi edessä saattaa olla varastojen pakollinen purku, tuotannon äkkijarrutus. Jos tähän saumaan tulee vielä jonkinasteinen finanssikriisi, voi seurauksena olla kaikkea järkyttävä katastrofi.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.