17.2.21

Raakaa peliä

 RAAKAA PELIÄ

Jossain laulussa se meni jotenkin näin; maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, jotka hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Kaiken ylimenevää, jossa kummastuksen sormi on hämmästyksen suussa, lienee tämän päivän yksipuolisuus. Työn miestä ja naista lyödään kuin vierasta sikaa. Luokkataistelussa näyttää olevan vain yksi osapuoli, kapitalistien piennen pieni luokka. Se vie ja työväenluokka vikisee jos sitäkään. 

Porvarileirissä jatkuvasti hoetaan, että ihmisten pitäisi opetella medialukutaitoa, että kaiken maailma salaliittoteoriat, valeuutiset ja väärä tiedot eivät menisi läpi eikä istahtaisi ihmisten mieliin. Tämä on sitä kuuluisaa farisealaisuutta, jossa varas huutaa: ottakaa varas kiinni! Porvarimedia kauttaaltaan ihan laidasta laitaan on niin täynnä pötyä, että joskus pienen kulkijan päätä huimaa. 

Nykyinen demarivetoinen hallitus on todella kova pala. Hesarissa oli (5.2) ansiokas juttu, jossa oli vertailtu edellistä Juha Sipilän (Kes) ja nykyistä Sanna Marinin (sd) hallituksia. Vertailussa todettiin, että jo nyt näyttää siltä Sanan Marin hallitus tekee kesään mennessä tavallisille pienille kulkijoille vähintään saman verran tuhoa kuin Sipilän hallitus ehti aikanaan tehdä. Eikä siinä ollut koronalla osaa ei arpaa. 

Vertailu perustui jatkuvasti jankutettuun työllisyystavoitteisiin. Sipilän hallitus tavoitteli 30 000-40 000 uutta työllistä heikentämällä sosiaaliturvaa ja keventämällä verotusta. Mutta, vaikka Sipilän hallitus olisikin saanut 25 000-30 000 uutta työllistä, niin työllisyyden säkki vuoti ja vain työttömyys lisääntyi sillä työtunnit vähenivät lähes kaksi prosenttia.

Nyt Marinin hallitus tavoittelee uusia työllistä 31 000-36 000 samoilla eväillä, sosiaaliturvan leikkauksilla. Ne esitykset menevät eduskuntaan kevään aikana. Samalla linjalla on myös Kokoomus. Kai Mykkänen (kok) huutaa kurkkutorvi suoraa: Sosiaalitukia pitää leikata. Hallitus ei ole ainakaan vielä puhunut veronkevennyksistä, mutta demareilta sekin on mahdollista, piru tietää. Viimeksi, kun yritysveroa alennettiin reippaasti, valtionvarainministeri oli Jutta Urpilainen (sd) vakuutti, että sillä on työllisyyteen dynaamisesti myönteiset vaikutukset. Nyt tiedetään - ei ollut!  

Oltakoon mitä mieltä tahansa, niin tämä hallitus on jo nyt tehnyt Suomesta velkojensa vangin. Ja vain yhä pahempaa on tiedossa. Täysin tarpeettomiin ja mitään tuottamiin hävittäjiin uhrataan kymmeniä miljardeja. Lisäksi EU kuppaa Suomea jäsenmaksuillaan sekä kaiken maailman elvytys- ja ties millä velkarahastoilla. Heti kättelyssä sinne uppoaa nettona lähes 4 miljardia eikä loppua ole näkyvissä. Näillä mennään, vaikka kaiken järjen mukaan Suomen pitäisi olla saaja, ei maksaja.

o o o

Nykyaika digitekniikoineen antaa kaikenlaisia jallituksen mahdollisuuksia. Vanhat konstit hylätään ja korvataan uusilla, jotka ovat tuloksiltaan joko tahtomattaan tai tietoisesti edeltäjäänsä pahempia. Menneellä vuosikymmenellä Tilastokeskus teki kansatalouden tilinpitoon aivan oleellisia muutoksia. Se lopetti kokonaan paperille tulostetun tilinpidon julkaisun, eikä niitä korvattu vastaavilla digitaalisilla tulosteilla. 

Muutoksesta on koitunut melkoista harmia kaikille osapuolille. Tietojen käyttäjät ovat todella kovilla, mutta niin näyttävät olevan tietojen tuottajatkin. Viimevuoden kesällä törmäsin bkt laskelmissa älyttömän suureen virheeseen. Pyynnöstä toimitin laskelman Tilastokeskukselle. Mitä sen jälkeen on tapahtunut, siitä ei ole tietoa, kun eivät palanneet asiaan. Sekin panee miettimään laitoksen uskottavuutta.     

Mutta ei se mitään, on niitä muitakin ihmeiden tekijöitä. Verohallitus julkaisi viimekuussa vuoden 2019 luonnollisten henkilöiden verotilastot. Ne ovat melkoinen ja erikoinen paketti. Tulokset eivät mene tasan. Kun lasketaan sarakkeet yhteen, tulosummasta puutuu peräti 3 671,8 miljoonaa euroa.

Koko kummallisuus on kahdessa suurimmassa tuloluokassa. Niiden tulot ja verot ovat muuttuneet olemattomiksi. Niiden selvittäminen osoittautui mahdottomaksi joten ainoaksi keinoksi jäi laskea yhteen kolme tuloluokkaa eli yli 300 000 euron tulot ja verot. Sen jälkeen lopulliseksi kateissa olevaksi summaksi jää suurista tuloista 2 339,9 miljoonaa euroa.  

Edelleen. Vuonna 2019 pieni joukko 5 613 henkeä, 0,1 % tulonsaajista sai yli 300 000 euroa (keskimäärin 77 511 e/kk). Näiden tulojen veroaste romahti 36,4 %:sta 20,7 %:iin. Kun kokonaisveroaste pysyi edellisen vuoden tasolla, niin koko tämä homma näyttää jättimäiseltä mätäpaiseelta. Asia pahentaa se, että 68 % tulosaajista sai alle 3 000 euroa (keskimäärin 1 468 e/kk). Tätä ei auta yhtään, ei sitten pätkän vertaa, että heidän veroasteensa laski 13,7 %:sta 13,6 %:iin. 

On tämä raakaa peliä! 

o o o 

Rohkeimmasta päästä olevat taloustieteilijöistäkin ovat huomanneet todellisen pelin hengen. Entinen taloustieteen ja työelämän professori Sixten Korkman pohti artikkelissaan ”Kestääkö kapitalismin perusta?” (HS 2.2) maailmanmenoa ja markkinataloutta. Lopulta hän totesi, että markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä. 

Yhdysvaltalaisen ns. huippuyliopiston MIT taloustieteen professori Daron Acemoglu panee paremmaksi pohtimalla, että nyt talouden perusteet saattavat muuttua pysyvästi (HS 31.1). Hän korostaa, että markkinatalous voi toimia vaikka tuotannon välineet ovat valtion hallussa – siis ilman kapitalisteja.   

Kuten sanottu kapitalistit lyövät tänä päivänä työn miestä ja naista kuin vierasta sikaa. Siksi olisi korkea aika vaihtaa markkinatalouden huono isäntä parempaan. Se on luokkataistelukysymys, sillä se tarkoittaa, että tuotantopääomien kapitalistinen yksityisomistus on lakkautettava!

 

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.