20.1.19

Ikävöivät

IKÄVÖIVÄT NEUVOSTOLIITON AIKOJA

Helsingin Sanomat julkaisi koko sivun jutun (17.1) venäläisten Neuvostoliiton ikävästä. Lavada-keskuksen tutkimuksen perusteella ikävää potee lähes 70 prosenttia venäläisistä.

Levadan johtaja Lev Gudkov on kekseliäs kaveri. Hän sanoo, että Neuvostoliitto on venäläisille myytti, jonka vuoksi sen ikävä on pääosin virtuaalista nostalgiaa. Tässä virtuaalinen tarkoittaa, että Neuvostoliiton myytti oli vain periaatteessa mahdollista, mutta nostalgia on menneen aikakauden ihannointia.

Tällä sanailun akrobatialla Gudkov yrittää historian todellisuuden. Hesarin mukaan hän kuitenkin sanoo, että nostalgian suurin selittäjä on taloustilanteen huonontuminen. Reaalitulot ovat laskeneet ja laskevat, kun työttömyyden uhka on kasvanut ja palkan maksun myöhästyminen yleistynyt. Nykymenoa rasittavat myös veronkorotukset ja epäsuosittu eläkeuudistus.

Gudkovin mukaan Venäjällä on valalla näköalattomuutta ja tunnetta, että asioihin ei voi vaikuttaa. Hänen mukaansa nykyinen menneen ajan ihannointi johtuu siitä, että myyttisessä Neuvostoliitossa terveyden- ja sairaanhoito sekä lääkkeet ja opiskelu olivat ilmaisia sekä työpaikka taattu.

Myös ensimmäisen satelliitin kaltaiset saavutukset ovat upeita, mutta kukaan ei halua muistella diktatuuria toteaa Gudkov. Hän jättää häveliäästi kertomatta, että 90-luvun vallankaappauksessa proletariaatin diktatuurista vaihdettiin kapitalistien diktatuuriin.

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.