8.5.19

Kansantulon loppujako


KANSANTULON JAKO 2018

Aiemmin julkaisin taulukon, josta näkyi kuinka palkkatulojen osuus on vuoden 1990 jälkeen supistunut 18,2 miljardia euroa. Samaan aikaan yksityisten lisäarvon, voittojen osuus on kasvanut 25,0 miljardia euroa.

Vuonna 2018 kansantulo oli 254,1 mrd.e, josta kulutukseen käytettiin 177,9 mrd.e. Yksityisestä lisäarvosta, kapitalistien voitosta 112,3 mrd.e käytettiin (kerska-) kulutukseen 25,3 mrd.e. Loppu käytettiin tuotantovälineiden kulumisen korvaamiseen 10,8 mrd.e, muuhun kiinteään pääomaan 54,4 mrd.e ja lopuksi jäi 21,7 mrd.e joutilasta vapaata pääomaa.

Mielenkiintoista kaiken lisäksi on se, mihin tuo valtava määrä joutilasta pääomaa on joutunut. Onko se pankkien taseissa vai veroparatiisissa. Olkoon miten hyvänsä niin niillä saisi julkisessa taloudessa paljon hyvää aikaan eikä kestävyysvajeesta olisi tietoakaan. Tämä joutilaan pääoman määrä on jo lähes 25 vuoden ajan vaihdellut 20–30 miljardin välillä.

Joutilaasta rahasta ei siis ole puutetta. Sen sijaan on huutava puute poliittisesta tahdosta ottaa sitä yhteiseen hyvään. On syytä korostaa, että se on palkansaajien työn arvosta pieni osa joten sen siirtäminen yhteiskunnan käyttöön on vain vähäinen tulonjaon oikaisu.

Kai Kontturi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.