9.12.20

Elvytystä

 Härkää sarvista

On tämä uskomatonta. Kuluvana vuonna kansaa on tylsistetty ja alistettu ennen näkemättömällä tavalla. Keväällä alkanut massiivinen koronapelottelu mediassa on viety hysterian mittoihin. Sitä tehostettiin rivosti jopa uhkarohkeasti sota-ajan poikkeuslailla. Kesän suvannon jälkeen media alkoi uusi koronarummutus, jolta ei voi välttyä, ei hetekeksikään.

 Kapitalistinen järjestelmä on jo ajautunut ahtaalle. Sen edessä on kaksi valtavaa ongelmaa. Kapitalistit ovat huolissaan voittojensa kasvua uhkaavasta talouden taantumasta. Kapitalismi on kehittynyt vaiheeseen, jossa kapitalistit eivät enää tyydy pieniin eivätkä kohtuullisiin voittoihin, nyt voittojen on oltava enimmäisvoittoja. Mutta tuotannon heikon kehityksen vuoksi he yrittävät uusia keinoja.

 Samalla, kun voittojen hankinta muuttunut hankalaksi, myös työllisyystilanne on muuttunut hankalammaksi. Pätkätyöt, lomautukset ja työttömyys ja sekä niistä johtuneet palkkojen menetykset ovat yhä julmempia. Kapitalistit pitävät irvishampain ja aivan härkäpäisesti eduista, joita se kuvittelee ikuisiksi..   

Pörssikurssit ovat eräs kapitalistien laajan joukon mittari. Kun kurssit laskevat, talouteen ilmaantuu vahvoja hätääntymisen merkkejä - reaalitalous on ajautumassa taantumaan tai peräti talouslamaan. Pörssikurssien laskiessa erilaisten arvopapereiden ja osakkeiden hinnat, laskevat. Se on tappiota, joka vähentää kapitalistien omistuksen arvoa. Siitä syntyy paniikki, joka leviää aropaperien ja reaalitalouteen. Konkurssit yleistyvät. Se on väistämätön osa kapitalismia.

Koronapandemia uhkasi synnyttää talouteen paniikin. Syksyllä osakekurssit syöksyivät alas. Se kuitenkin loppui lyhyeen, kun Euroopan Keskuspankki (EKP) osti markkinoilta velkakirjoja ja muita arvopapereita. EKP on siten työntänyt kapitalistien kukkaroihin 7000 miljardia euroa. Se on 15 700 euroa vauvasta vaariin, asukasta kohti. Tosi valtioiden keskuspankit ovatkin kuiskineet, että arvopapereihin voi ilmestyä ilmakupla.

Olisi mielenkiintoista tietää mistä EKP on polkaisut tuhansien miljardien eurojen kasan suurkapitalistien kassakaappeihin. Oliko sillä omaa rahaa, vai onko se kupattu kansallisilta keskuspankeilta vai onko se saatu aikaan painokoneilla, tahi kaikista. Mene ja tiedä. Kapitalistit ovat joka tapauksessa onnesta väärällään.

Työläisillä ei mene yhtä hyvin. Lomautuksia ja työttömiä ilmestyy pilvin pimein. Mutta ei hätää EKP selittää, että kun tänä vuonna EU:n talous kutistuu tänä vuonna 8 prosenttia niin siitä ensivuonna se kasvaa 13 prosenttia. Varapääjohtaja Luis de Guindosin mielestä tärkeinä on, että koronan takia lomautetut pysyvät työvoimassa (?) ja että työttömät pääsevät takaisin töihin. Näin saadaan taloudellista toimintaa ja työllisyys saadaan entiselle tasolle. EKP tarjoaa lomautetuille ja työttömille ’hyvää päivää kirvesvartta’ eli päätöntä hurskastelua, jos sitäkään.

EKP on siis elvyttänyt kapitalisteja kunnon potilla. Nyt riidellään EU:n 750 miljardin, 1 700 €/asukas, muka elvytyspotista. Homma on jumiutunut Puolan ja Unkarin vastustukseen. Siinä ei kuitenkaan liene kyse ensisijaisesti rahasta vaan siitä, että EU haluaa sanella minkälaista sisäpolitiikkaa Puolan ja Unkarin pitää harjoittaa. EU vaatii niiltä haluamansa kaltaista oikeusvaltioperiaatteen noudattamista ikään kuin EU:ssa olisi oikeusvaltioita.

Kumpikaan ei ole suostunut EU:n vaatimukseen. Sen vuoksi homma on jumissa, kun sen hyväksyminen vaatii konsensusta, täyttä yhteisymmärrystä. Nyt komission taholta jo kuuluu ääniä, että ei kaksi maata voi olla esteenä näin suuren asian hoitamisessa. Ne siis aiotaan ohittaa ja rikkoa taas kerran omia perustavaa laatua olevia sääntöjä. Aikomuksena on, että kikkailemalla homma saadaan hoidettu määräenemmistöllä.

Hesari (28.11) huutaa pää punaisena ”EU:sta tulevia miljardeja”, ikään kuin sieltä tulisi jotain. Ei tule! Päinvastoin, sen elvytyspottiin mielettömät menee meiltä 6,6 miljardia euroa, josta tulee takaisin 2,3 miljardia. Kyllä Hesari tämän tiesi, mutta ei hetkauttanut.  Kun tähän vielä lisätään, että olemme EU:n epäedullisin periferia sääolosuhteiden ja logistiikan, pitkien matkojen vuoksi, mutta siitä huolimatta suuri, älytön nettomaksaja. Lisäksi Suomi luovuttaa saamansa ulkopuolisten maiden maksamat tullit EU:lle.

Jos asiat EU:n suhteen olisi hoidettu ja hoidettaisiin kunnolla, olisimme maksajan sijasta kunnon nettosaaja ja pitäisimme tullit itse, mutta ei – suomalaisten politikkojen typeryydellä ei ole rajoja!

Jokunen vuosi sitten perustettiin taloustutkimuksen huippuyksikkö Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE). Se on tehnyt mielenkiintoisen tutkimuksen työllisten määrästä. Sen mukaan alle 1000 euroa kuukaudessa tienaavat eivät ole liian pienen palkan vuoksi työllisiä. Tutkimuksesta on julkaistu (HS 25,11) kaavio, josta selviää, että viimevuonna työllisiä oli nipin napin yli 2 miljoonaa, mutta tänä vuonna määrä näyttää jään selkeästi sen alle. Sen mukaan työttömiä olisi huimat 800 tuhatta!

Kun katsoo tätä ja kaikkea sitä mitä Suomessa tapahtuu, joutuu väkisinkin miettimään, miksi duunarit antavat sen tapahtua. Demareista ei ole koskaan ollut mihinkään, eikä ole nytkään. Myös Vasemmisto on myynyt nahkansa pirulle. Koko poliittinen kuorma näyttää kaatuneen kommunistien niskaan. Siinä suuri kysymys on pysyvätkö kommunististen puolueiden johtajat duunari, käsitetaiteilija ja juristi vihdoinkin kantamaan yhdessä tätä luokkataistelun suurta kuormaa, joka on yksin kommunistien harteilla.

Olisiko ja aika yhdessä ottaa kapitalistien härkää sarvista?

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.