31.10.18

Uutteen aikaan


UUTEEN AIKAAN

Marxin Pääoman ilmestymisestä on kulunut noin 150 vuotta. Sen jälkeen siitä on otettu lukemattomia uusia painoksia joten se lienee julkaisuna painosmäärältään kaikkien aikojen suurin teos.

Sen sisältöä on käsitelty, käännelty ja väännelty moneen asentoon. Varsin yleisesti sanotaan, ettei Marx voinut tietää miltä maailma tänään näyttää. Väittämä lienee myös Marxin kaatajien yleisin perusta.

Marxin kaatajilla ja kritisoijien ongelmana on, että he uskovat Pääoman kertalukemisen riittävän. kun lukee kertaalleen tai. Joskus törmää siihenkin, että selailu sieltä täältä riittää. Yleisin ongelma on, että Pääomaa ei ole luettu harkitusti miettien ja tutkimalla.

Joillakin kansantaloustieteilijöillä näyttää olevan kuvitelma, että Pääomaan sisältyy jotain sellaista vaikeatajuista, jonka ratkaiseminen on mahdollista vain korkeammalla matematiikalla. Siihen luultavasti vaikuttaa sekin, että kansantaloustieteen korkeasti oppineet eivät tunne amerikkalaista kaksinkertaista kirjanpitotapaa, tavallista liikekirjanpitoa, liikelaskentaa.

Usein kuulee puhuttavan Marxin Pääoman teoriasta. Marx ei rakentanut mitään teoriaa. Marx tutki kapitalistista kansantaloutta ja löysi sen kaksi luonnon lakien kaltaista ihmisen tahdosta riippumatonta kapitalistista järjestelmää ohjaavaa lakia.

Ensimmäinen on arvolaki, jonka Marx kiteytti kahteen toisiinsa liittyvään kaavaan; yksinkertainen uusintaminen (C’=C+v+m) ja sitä seuraava laajennettu ja kasautuva uusintaminen (C=c+v+m).  Toinen on keskimääräisen voiton suhdeluvun laskutendenssin laki (p’=m/C). Kaavat ovat pelkästään aritmeettisina varsin yksinkertaisia.

Jostain merkillisestä syystä niitä ei ole koskaan aiemmin selvitetty, todistettu oikeiksi. Alun perin 90-luvun lopulla sain molemmat kaavat selvitettyä kasautuvaan uusintamiseen saakka. Tutkimukseni julkaistiin nimellä NYKYAIKA (DSL 2003). Siinä julkaistua asian ytimenä olevaa tuloslaskelmaa ei kukaan ole osoittanut virheellisiksi tai vääräksi.   

Sen jälkeen aloin tutkia sitä, kuinka tuotantoprosessissa tapahtuva pääoman kierto ja työn arvo jakautuvat. Lisäksi piti selvittää kiinteä ja pysyvän pääoman vuosittainen uusintaminen ja muutokset. Sen jälkeen sain selville pitkän ajan pääoman ja lisäarvon suhteiden vuosittaiset muutokset. Selvisi voiton suhdeluku ja sen laskutendenssi.

Näin Marxin löytämä kapitalistisen kansantalouden lainmukainen kehitys on nyt ensimmäisen kerran todistettu toimivaksi ja oikeaksi. Tutkimus on julkaistu nimellä UUTEEN AIKAAN (KL 2017). Sitä on saatavissa kustantajalta, mutta se löytyy myös netistä:


Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.