28.7.19

Vanheneeko väestö


VANHENEEKO VÄESTÖ?

Normaalioloissakin kaiken finanssi- ja yritystoiminnan tavoitteena ovat voitot jopa enimmäisvoitot. Talouskasvun hiipuessa niiden hankinta vaikeutuu ja samalla työttömyys lisääntyy ja julkisen talouden veropotti supistuu. Siitä huolimatta yksikään hallitus ei kajoa suurpääoman eikä yritysten voittoihin. Siksi politiikassa tehdään uskomattomia temppuja.

Tilastokeskus on jauhanut kohta kymmenen vuotta, että väestö koko ajan vanhenee ja huoltosuhde muodostuu raskaaksi, kun sen mukaan vuonna 2070 huollettavia on neljä viidestä työikäisiin verraten. Sekään ei ole suunnannut katsetta suuriin tuloihin. Päinvastoin. Siksi ennusteita kannattaa tarkastella.

Vuonna 2010 ikääntyneitä, 65 vuotta täyttäneitä, oli elossa ja maassa 1901–45 syntyneistä 941 tuhatta, 25,3 %. Ennusteen mukaan vuonna 2040 kaudella 1931–1975 syntyneistä olisi elossa ja maassa 1,5 miljoonaa, 42,6 % ja 2070 kaudella 1961–2005 syntyneistä peräti 1,8 miljoonaa, 60,3 %. (Kaavio)

Esimerkiksi viimeisen vuoden ennustelukuun päästään, kun vuonna 2000 kaikki elossa olevat 0-14 vuotiaat 936 tuhatta ovat 65–79 vuotiaina elossa ja maassa vielä 2070. Heidän lisäkseen 80–110 vuotiaina olisi elossa lähes yhtä suuri joukko eli 840 tuhatta. Näihin kaikki uskovat, vaikka ne ovat joka suhteessa sula mahdottomuus. Jokaisesta ikäluokasta joku kuolee joka vuosi. Se on vääjäämätöntä, vaikka Tilastokekus toisin väittää.

Syntyvyyden perusteella todellisuus näyttää siltä, että maasta muuton vuoksi vuonna 2040 maassa olisi 65 vuotta täyttäneitä 994 tuhatta. Näin ennusteessa on liikaa vanhusväestöä 530 tuhatta, yli puolimiljoonaa. Vastaavasti vuonna 2070 olisi 65 vuotta täyttäneitä 840 tuhatta joten ennusteessa on vanhusväestöä liikaa hurjat 935 tuhatta, lähes miljoona.

Tilastokeskus on siis ennusteissaan olettanut (!), että 80 v. vanhempien määrä kasvaa reippaasti ja vuoden 1960 jälkeen syntyneet kaikki elää vähintään 79 vuotiaaksi eikä kukaan, ei yksikään muuta pois maasta. Ja kuten sanottu se ei ole välittänyt mitään siitä, että joka vuosi jokaisesta ikäluokasta joku kuolee.

Tämän suuruinen huijaus, suoranainen jättihuijaus on sellaista kokoluokkaa, että yksikään ristinsielu ei epäile sen todenperäisyyttä ja nekin, jotka epäilevät hämmästelevät niitä silmät suurina, mutta eivät suurin surminkaan uskalla avata suutaan. Siksi kaikki torvet ja koko media toitottavat kuinka väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee.

Tässä toteutuu natsi Göbbelsin toteamus, että valheen pitää olla niin suuri, että se näyttää todella hyvältä eikä kukaan epäile ettei se olisi tosi.    

Tämänlaatuisen väestöennusteiden tilaaja tietää, että tulevina vuosikymmeninä taloudessa menee todella kurjasti. Tuotanto kasvaa hitaasti ja työn tuottavuus selvästi nopeammin. Siksi jossain vuosisadan puolivälissä työtunteja tarvitaan lähes puolta vähemmän kuin niitä olisi käytettävissä. Siksi ennusteet väestön vanhenemisesta ja huonosta huoltosuhteesta ovat loistavana perusteena julkisten talouden menojen jatkuville leikkauksille.

Jos väestö ikääntyy, niin eikö silloin yhteiskunnan pidä varautua siihen, että sosiaaliturvan, terveyden- ja sairaanhoitopalvelut olisivat kaikille riittävät ja helposti saatavilla. Näinhän asioiden hoidon pitäisi kehittyä. Nyt kuitenkin mennään tasan päinvastaiseen suuntaan.

Soten suuri idea on, että pienet sairaalat ja terveysasemat lopetetaan keskittämällä niiden toiminta suuriin yksiöihin, joissa on aina saatavilla kaikki osaaminen ja ammattitaito. Suuret yksiköt ovat myös pieniä tehokkaampia ja niiden hyötysuhde on parempi. Näinhän se meille myydään.

Siitä ei kuitenkaan kukaan kanna pienintäkään huolta, että samalla kun keskitetään yksiköt kasvavat ja syntyy vaara, että jonotusajat pitenevät. Ongelmaksi muodostuu myös palvelujen siirtyminen kauas ikäihmisten ulottumattomiin. Se harventaa koko väestöä ja jonot lyhenevät.     

Kun väestö vanhenee ja huoltosuhde muodostuu raskaaksi. Sotella yritetään saada säästöjä ja ehkä saadaankin, mutta samalla osa väestöstä jää huollon ulkopuolelle kokonaan riippumatta siitä kuinka suuri on vanhusväestön osuus. Sote ja sen tuomat ongelmat koskevat koko väestöä.

Tärkeintä on se, että supistuvan talouden väestön maksamat verot pitää saada riittämään kaikkiin yhteiskunnan julkisiin menoihin, sillä yksikään hallitus ei halua kajota suurpääoman ja yritysten voittoihin. Siksi politiikassa tehdään ja sallitaan uskomattomatkin temput. Tähän on saatava muutos!

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.