22.6.21

Pohjattomat säkit

 

POHJATTOMAT SÄKIT

 

Ennen vanhaa sanottiin, että kapitalistien ahneudella ei ole mitään tolkkua. Niiden säkki on pohjaton. Nyt pohjattomia säkkejä on vaikka millä mitalla. On pieniä ja suuria.

 Tähän päivään tultaessa on kolme muita suurempaa pojatonta säkkiä. Niistä suurin ainakin toistaiseksi on Yhdysvallat. Se ei tule omillaan toimeen. Siksi se on koko ajan kerjuulla ja ryöstöretkillä. Vippiä pitää saada maailmalta, että voi näytellä suurta ja mahtavaa ja että voi ylläpitää sotavoimaa kaikkialla maailmassa sapeleita kalistelemassa.

 Tosin on se aseillaan tienannutkin. Ryöstöretki Irakiin oli varsin tuottoisa ja tällä hetkellä se pöllii Syyrian suuren rahan arvoista öljyä. Kuten nyt näyttää sen kynsiä tuntuu syyttävän Venäjän suunnattomat rikkaudet. Mihin se niiden suhteen ryhtyy jää nähtäväksi.

 Joka tapauksessa Yhdysvaltojen velkataakka kasvaa joka ikinen päivä. Perimmäinen syy siihen on sen surkea tuotantorakenne. Sen maataloustuotannon osuus tuotannosta on olematon 1,2 % teollisuustuotannon osuus 21,9 % ja loput 76,9 % on mitään tuottamatonta palvelua.  Tämä älyttömyys on johtanut siitä, että tavaratuotantoa on siirretty halvempien tuotantokustannusten maihin. Se on johtanut paitsi työttömyyden kasvuun myös rajuun velkaantumiseen.

 Yhdysvaltojen bkt oli vuonna 1995 noin oikeasti 7 750 ja hedonisesti 8 350 miljardia dollaria. Viimeisen 24 vuoden aikana sen bkt:n sanotaan (HS Visio 15.5.21) kasvaneen 2,4 % vuodessa. Oman seurantani mukaan se kasvoi 2,5 % vuodessa, 13,5 tuhanteen miljardiin. Virallisesti sen sanotaan olevan 21,4 tuhatta miljardia dollaria. Siinä olisi kasvua 4 % vuodessa. Ero on todella valtava. Se syntyy kekseliäästä niin anotusta hedonisesta laskutavasta, mutta se on pelkkää ilmaa. Sitä se tarvitsee lainoittajien rauhoittamiseksi.

 Yhdysvallat on heikentynyt, kun sen teollisuutta on siirretty ulkomaille todella reippaasti. Näyttää pahasti siltä, että Yhdysvallat alkaa olla konkurssikypsä. Se tekee siitä arvaamattoman, vaarallisen. Välttääkseen katastrofin sen on pakko painaa rutkasti paperirahaa ja väärentää talouden tuloksiaan saadakseen lisää velkaa. Mutta - sen rahasäkki on pohjaton.

Toinen kurjuus on EU, joka koskee meitä kaikkia ihan itse kutakin. Joidenkin arvioiden mukaan sen velkataakka olisi jo yli kahdeksantuhatta miljardia. Mikäli se pitää paikkansa, ja miksei pitäisi, velkaa on yli 18 000 euroa jokaista EU:n asukasta kohden ihan vauvasta vaariin. Kukaan ei varmasti tiedä, ei voi tietää, miten tai mikä sukupolvi sen lopulta maksaa.

EU:n viimeisen niin sanottu elvytyspaketin piti olla 750, mutta nyt se kuulemma on jo 800 miljardia. Tuota valtava rahamäärä, jota jotkut nimittävät hämäävästi vakausvälineeksi, on puhdasta riihikuivaa rahaa, jota me lähetämme Brysselin rouville tuhlattavaksi.  

Paljonko Suomi tänään maksaa jäsenmaksuina, kerääminään tulleina ja muina, kuten Kreikan velkojen takauksista aiheutuvina kuluina. Epäselvää on, kuinka suuresta summasta puhutaan niin sanotussa loppupelissä. Se on kuitenkin selvää, että kyse lienee monien, monien miljardien kasautumasta. Ja lisää on kuulemma tulossa tavalla tai toisella. 

Brysselin rouvat ja heidän takaan häärivät kapitalistit näkevät märkiä unia EU:n liittovaltiosta. Eduskunnan äsken hyväksymä tukipaketti oli pitkä askel siihen suuntaan. Jopa porvarileirissä jotkut ovat hädissään, sillä hekin aavistavat, että liittovaltiosta syntyisi jättimäinen riesa. Sillä olisi mm. verotusoikeus, jota jo onkin väläytetty, mutta liittovaltio tarvitsee myös oma poliisin, armeijan jne. Tällainen näköala pyörryttää, sillä EU on ilman niitäkin taloudellisesti melkoisessa pulassa. Sen rahasäkki on pohjaton.

Noiden kahden ulkoisen ja sisäisen uhan jälkeen on vielä yksi kaksi puolinen ongelmaa - valtio ja kapitalistit. 

Ennakkotietojen mukaan kokonaistuotanto (yli 2 kertaa bkt) supistui viimevuonna noin 4 %. Aiemmin epäilin, että tuotanto supistuu vuoden tai kahden aikana noin kymmenen prosenttia. Kuinka lopulta käy se jää nähtäväksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin herttaisen yksimielisiä siitä, että tulevaisuudessa koko maailman talouskasvu on hidasta. Se puolestaan varmistaa sen, että työn tuottavuus on aina sitä selvästi nopeampaa. Siksi työtunteja tarvitaan koko ajan entistä vähemmän.   

Vuoden 2021 lopussa valtion velka on vähintään 138 miljardia euroa. Hurjalle velan kasvulle ei ole loppua näköpiirissä. Menot kasvavat koko ajan heikon talouskasvun, työtuntien, palkkojen ja verojen vähenemisen seurauksena. Suuremmin erehtymättä voi syvällä rintaäänellä sanoa, että valtion ja kuten on aina tiedetty, myös kapitalistien rahasäkki on pohjaton.  

Kapitalistien ahneudella ei ole mitään ei rajaa eikä tolkkua. Siihen heitä pakottaa keskinäinen kilpailu, jonka seurauksena heikot sortuu ja pääomat kasautuvat yhä harvempien käsiin. Siitä johtuu, että palkkatyöläisten, työväenluokan, edessä ovat taloudellisesti ja poliittisesti todella raskaat vuosikymmenet. 

Talouden heikkoa kehitystä seuraa radikalisoituminen. Oikeiston ja valtamedian suojassa fasismi nostaa päätään samaan aikaan, kun työväenliike avuttomana tarpoo opportunismin, alistumisen suossa. Oikeiston ja vasemmiston järjestäytyneen voiman epäsuhde on palkkatyöläisille todella vaarallinen. Työväenliikkeen alennustilassa kommunisteilla on suorastaan elämää suurempi vastuu, mutta suuri vastuu on myös sinulla ja minulla. 

Kai Kontturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.